Zelf brood maken

Door
op om 11:17
Score: 100% met 39 stemmen - stem ook!
Bijna iedereen eet dagelijks brood. Brood is één van de meeste verkochte voedingsmiddelen in Nederland. Als je nog lekkerder brood wilt eten, kun je het ook zelf maken. Er zijn verschillende soorten meel en toevoegingen die je aan het brood kunt doen. 

Het lekkerste zelfgemaakte brood

Brood is voor de meeste mensen de basis van wat ze op een dag eten. Daarom helpen wij je met het lekkerste zelfgemaakte brood. Zelf brood maken is heel simpel, maar moet wel goed gedaan worden. Er zijn ook veel dingen die je zelf kunt bepalen voor een brood. 

Soorten meel voor brood

Brood kan van verschillende soorten meel gemaakt worden. Normaal gesproken wordt er tarwemeel gebruikt, maar er zijn ook andere soorten meel die je kunt gebruiken:
  • Volkoren tarwemeel
  • Roggemeel (meestal in combinatie met tarwemeel gebruikt door een lager glutengehalte)
  • Speltmeel
  • Maismeel (wordt vaak een klein beetje van in combinatie met tarwemeel gebruikt)
Het is een beetje afhankelijk van de soort meel dat je kiest hoe het brood uit de oven komt. Als je gewoon tarwemeel gebruikt, krijg je een heel licht en luchtig brood. Als je alleen roggemeel gebruikt, krijg je een heel compact en stevig brood. Iedere soort meel heeft zo zijn eigen eigenschappen. 

Extra toevoegingen voor brood

Er kunnen ook een aantal extra toevoegingen aan brood gedaan worden. Denk hierbij aan zaden, pitten, hele granen of zelfs noten. 

Als je het brood zelf meer structuur wilt geven, kun je ook een andere toevoeging doen aan het meel, zoals extra tarwegluten. Deze zijn bij de meeste molenwinkels verkrijgbaar. Als je alleen roggemeel of speltmeel wilt gebruiken, kan de toevoeging van extra gluten zorgen voor een wat luchtiger brood. 

Brood bakken in dutch oven of metalen pan

Als je een zogenaamde dutch oven of een geheel metalen pan hebt die in de oven kan, kun je deze ook gebruiken om het brood in af te bakken. Hierdoor krijg je een rond brood met een lekkere knapperige buitenkant. 

Alle grote kookpannen die in de oven kunnen zijn hier geschikt voor, maar een dutch oven is de beste optie die je hebt. Als je dit niet hebt, kun je het beste kiezen voor een broodbakvorm. Hierin wordt het brood ook erg lekker. 

Met meer (of minder) personen? Pas het recept aan:

Ingrediënten

  • 500 gram bloem naar keuze + 50 gram extra voor het kneden
  • 320 ml water + extra waar nodig
  • 5 gram zout
  • 7 gram gedroogde gist
  • Olie of boter voor invetten
  • optioneel: extra toevoegingen of 25 gram gluten

Recept

Het deeg

  1. Mix de gist met het water in een maatbeker en laat dit een paar minuten staan
  2. Mix intussen het meel met het zout en eventueel de extra toevoegingen in een mixkom
  3. Giet het water met de gist in de mixkom en mix dit een paar minuten goed door elkaar
  4. Kneed het deeg vervolgens gedurende 10 minuten tot een soepel deeg (dit kan met de hand of in een keukenmixer). Voeg waar nodig water of extra bloem toe zodat het deeg de juiste structuur krijgt. 
  5. Dek het deeg af met een theedoek en zet het op een warme plek voor 60 minuten
  6. Haal het deeg na de 60 minuten uit de kom en kneed het nog een keer goed door

Bakken met broodvorm

  1. Vet de broodbakvorm in met wat olie of boter
  2. Vouw het deeg zo dat het goed in de broodvorm past
  3. Leg de theedoek over de broodvorm heen en laat het deeg nog 120 minuten rijzen
  4. Verwarm de oven na 75 minuten voor op 200 graden Celcius
  5. Zet het brood na het rijzen in de oven en laat het 45 minuten in de oven staan afbakken
  6. Haal het brood na 45 minuten uit de oven en haal hem uit de broodvorm
  7. Laat het brood helemaal afkoelen op een rek en geniet van je heerlijke zelfgemaakte brood!

Bakken met dutch oven

  1. Vorm het deeg tot een bal of plaats het in een rijsmandje
  2. Leg de theedoek weer over het deeg heen en laat het deeg nog 120 minuten rijzen
  3. Verwarm de oven na 75 minuten voor op 200 graden Celcius en plaats de dutch oven of metalen pan in de oven tijdens het voorverwarmen
  4. Haal de pan als het deeg klaar is met rijzen uit de oven en plaats het deeg erin
  5. Doe de deksel op de pan en laat de pan met het brood gedurende 30 minuten in de oven staan
  6. Haal vervolgens de deksel van de pan af en laat het brood nog 20 minuten goudbruin afbakken
  7. Haal het brood uit de oven en laat hem helemaal afkoelen op een rek 
  8. Geniet van je zelfgemaakte brood!
Was dit een lekker recept?

Meer recepten

Rocky road

Rocky road

100% 190 min 8 Ingrediënten

Maak een gratis account

Onze leden kunnen recepten bewaren voor later en krijgen (indien gewenst) als eerste onze nieuwste recepten in hun mailbox.