Zoete aardappel friet

Door
op om 9:50
Score: 100% met 22 stemmen - stem ook!
Er zijn een hele hoop verschillende manieren om friet te maken. Zo is zoete aardappel friet zeker een aanrader om eens uit te proberen. Het is friet die je maakt van de zoete aardappel in plaats van met een normale aardappel. Zo heb je dus net een wat andere smaak aan je friet zitten. Dit geeft dus net een wat ander gevoel. Dit recept legt je stap voor stap uit hoe je dit kunt maken. 

Hoe maak je zoete aardappel friet? 

Zoete aardappel friet kun je met dit recept in de oven of in de airfryer maken. Op die manier is het een stuk gezonder dan wanneer je ze in de frituurpan maakt. Daarom is het altijd handig om hier eens naar te kijken. Persoonlijk ben ik altijd al een erg groot fan van de airfryer, maar heb je deze niet? Dan kun je uiteraard gewoon een oven gebruiken om de aardappels op een eenvoudige manier in af te bakken. 

De aardappels schil ik persoonlijk niet, maar uiteraard heb je deze mogelijkheid wel. Het is daarom goed om eens te kijken wat je lekker vindt. Op die manier kom je er al snel achter of het schil wel of niet moet gebruiken. Dit kan per persoon en gezin erg verschillen. Zorg er altijd voor dat je de aardappels lang genoeg bakt dat ze in ieder geval een lekker knapperig randje hebben, zodat ze als normale friet smaken. 

Voor dit recept gebruiken we ook verschillende kruiden om de aardappels op smaak te maken. Dit doen we bijvoorbeeld met knoflookpoeder en uienpoeder. Je kunt er uiteraard voor kiezen om dit achterwegen te laten als je hier niet zo'n fan van bent. Kijk gewoon eens welke mogelijkheden er zijn en wat je het lekkerste vindt. 

Met meer (of minder) personen? Pas het recept aan:

Ingrediënten

 • 1  kg zoete aardappels
 • 2 el olijfolie
 • 2 tl knoflookpoeder
 • 2 tl uienpoeder
 • 2 tl gerookte paprikapoeder 

Recept

 1. Begin met het voorverwarmen van de oven of airfryer. Dit doe ik op 230 graden, zodat de friet goed crispy wordt
 2. Als je de aardappels wilt schillen, dan kun je dat nu het beste doen. Anders kun je de aardappels even afwassen
 3. Snij ze daarna in dikke frietjes en zorg ervoor dat je voldoende friet hebt voor het hele gezin
 4. Bekleed dan de bakplaat of de bak van de airfryer met bakpapier
 5. Leg de friet op in of op de bak en bestrooi de frietjes met de uien, knoflook en paprika poeder. Dit meng je dan even goed met elkaar
 6. Voeg eventueel wat zout toe om het allemaal op smaak te brengen
 7. Daarna pak je de olijfolie en dit besprenkel je over alle frietjes heen en schep ze dan nogmaals een keer om
 8. Verdeel de zoete aardappel friet goed over de bakplaat of airfryer bak, zodat ze goed gaar worden
 9. Zet ze dan nu in de oven of airfryer en zorg ervoor dat je ze er 35 minuten in zet. Schep na ieder 10 minuten even om, zodat alles goed gaar wordt
 10. Na deze 35 minuten haal je de zoute aardappel friet uit de oven en dan kun je ze direct serveren 
Was dit een lekker recept?

Meer recepten

Linzensoep

Linzensoep

100% 25 min 11 Ingrediënten

Maak een gratis account

Onze leden kunnen recepten bewaren voor later en krijgen (indien gewenst) als eerste onze nieuwste recepten in hun mailbox.