Macarons

Door
op om 13:57
Score: 100% met 18 stemmen - stem ook!
Macarons zijn koekjes die veel mensen lekker vinden. Ze komen uit Frankrijk. Dit Franse recept is erg leuk om uit te proberen. Binnen een paar uur maak je heerlijke koekjes. Dit is niet al moeilijk, maar het recept moet wel goed gelezen worden. Wanneer je niet goed leest, kan het wel mis gaan. Lees het daarom altijd zo goed mogelijk door. 

Hoe maak je macarons? 

Wil je macarons maken? Dit is een erg leuke uitdaging. Het is goed om te weten dat jezelf de vulling kunt bepalen. Wij gebruiken jam. Je kunt ook botercrème maken. Je kunt er ook nog voor kiezen om zelf jam te maken. Op die manier heb je allerlei opties. Het is goed om te kijken wat jezelf lekker vindt. Op die manier kun je de koekjes helemaal een twist geven. 

Het is wel aan te raden om dit recept te maken wanneer je de tijd ervoor hebt. Je moet er namelijk wel blijven. Tussendoor moet de oven bijvoorbeeld open gedaan worden. De macarons kun je dus niet in de oven zetten en niet meer naar kijken. Dit kan al snel mis gaan. Blijf er daarom bij en zorg ervoor dat je het recept goed blijft lezen. 

Je kunt wat kleurstof toevoegen aan de macarons. Op die manier krijgen ze een leuk kleurtje. Dit hoeft niet per se. Dit maakt geen verschil voor de smaak. Het is dus goed om te kijken of je dit nodig vindt. Het is geen verplichting. Je kunt er wel altijd even naar kijken. 

Met meer (of minder) personen? Pas het recept aan:

Ingrediënten

  • 100 g suiker
  • 100 g jam
  • 75 g eiwit van ei
  • 65 g poedersuiker
  • 100 g amandelmeel
  • 35 g water

Recept

  1. Doe bakpapier op een bakplaat. 
  2. Wil je perfecte cirkels voor je koekjes maken? Dit kun je met een passer doen. Maak met een passer 20 rondjes van ongeveer 4 cm. Zorg er wel voor dat de rondjes elkaar niet raken 
  3. Pak een zeef en zeef het meel en de poedersuiker in een beslagkom. Meng dit even door elkaar heen
  4. Doe nu ook de helft van het eiwit bij in de kom. Roer dit goed door elkaar heen
  5. Pak een steelpan en doe hier water en het suiker in. Breng dit aan de kook en zet daarna het vuur zachtjes 
  6. Haal een andere kom tevoorschijn. Klop hier het overgebleven eiwit in voor ongeveer 2 minuten
  7. Daarna ga je de eiwitten nog een keer kloppen voor 2 minuten op de hoogste stand van je mixer
  8. Controleer op de suiker rond de 115 graden is. Is dit het geval? Dan giet je het langzaam al kloppend bij het eiwit in. Anders moet je nog even wachten
  9. Blijf dit kloppen tot het afgekoeld is. Dit kan ongeveer 3 tot 5 minuten duren
  10. Spatel dan nu het eiwit met meel door het eiwit met suiker heen. Zorg ervoor dat alles goed samen komt en het een glas beslag wordt 
  11. Doe het beslag u in een spuitzak. Je kunt nu binnen de lijntjes cirkeltjes gaan spuiten 
  12. Je kunt het beste in het midden spuiten en steeds een klein beetje bij spuiten 
  13. Wanneer je luchtbelletjes ziet, tik je met de plaat even op het aanrecht. Zo tik je de luchtbellen eruit
  14. Nu laat je de macarons voor 1 uur drogen. Je kunt ze dus gewoon laten staan. Ze zijn klaar zodra ze niet meer plakken als je ze aanraakt
  15. Verwarm nu de oven voor op 130 graden
  16. Zet de macarons in de oven voor 20 minuten. Let op! Na 10 minuten doe je de deur voor 5 seconden open. Daarna sluit je hem weer. Dit doe je ook na 15 minuten. 
  17. Na 20 minuten haal je de bakplaat uit de oven. Haal ze met het bakpapiertje van de bakplaat af. Laat ze nu voor 30 minuten afkoelen
  18. Nu kun je de platte kant gebruiken om jam op te smeren. Dan pak je nog een macaron en die druk je er bovenop. Herhaal dit 10 keer. Nu heb je 10 macarons gemaakt!
Was dit een lekker recept?

Meer recepten

Maak een gratis account

Onze leden kunnen recepten bewaren voor later en krijgen (indien gewenst) als eerste onze nieuwste recepten in hun mailbox.