Boterkoek

Door
op om 7:34
Score: 100% met 12 stemmen - stem ook!
Een boterkoek kan erg lekker zijn. De koek moet dan wel goed gemaakt zijn. Het is daarom goed om te kijken hoe je dit kunt maken. Een boterkoek is niet al te moeilijk om te maken. Je hebt er ook niet zoveel voor nodig. Daarom is dit een behoorlijk goedkoop recept. Kijk daarom eens of dit recept misschien iets voor jou is.

Hoe maak je een boterkoek?

Een boterkoek maken doe je in de oven. Je hebt er ook niet al te veel voor nodig. Het hoofd ingrediënt is boter. Daarnaast gebruik je nog bloem en ei. Je kunt natuurlijk de ingrediënten iets aanpassen. Zo kun je het door de helft doen als je het recept voor 12 stukken wilt maken. Dit recept is namelijk bedoeld voor 24 punten. 

Je kunt de boterkoek in een ovenschaal maken. Dit hebben wij wel gedaan. Je kunt er ook voor kiezen om een taartvorm te gebruiken. Anders kun je altijd nog een andere bakvorm gebruiken. Zolang er genoeg ruimte is voor het deeg, is dit geen enkel probleem. Dan is het juist leuk om de koek in een bepaalde vorm te bakken. 

Wij gebruiken een oven, maar je kunt eventueel een airfryer gebruiken. Het is wel goed om te kijken hoe je dit precies moet doen. Soms wordt een airfryer niet warm genoeg. Andere airfryers zorgen maar voor lucht vanaf één kant. Het is wel goed om hier voldoende over na te denken. 

Met meer (of minder) personen? Pas het recept aan:

Ingrediënten

  • 250 g ongezouten boter
  • 250 g witte basterd suiker
  • 300 g bloem
  • 1 ei
  • Zout naar smaak

Recept

  1. Haal een beslagkom tevoorschijn. Zeef hier de bloem en de suiker in. Zorg ervoor dat je alles goed zeeft, zodat de brokken eruit gezeefd worden
  2. Snij nu de boter in grote plakken. Doe dit bij in de kom, zodat alles boven op elkaar komt te liggen
  3. Ga nu met een mes stukjes snijden. Snij de stukjes in de kom, zodat overal wat boter ligt
  4. Voeg wat zout toe naar smaak
  5. Nu ga je kneden. Kneed alles goed door elkaar heen. Zorg ervoor dat het een deegbal wordt
  6. Pak nu wat vershoudfolie. Doe het deeg in de folie en leg het deeg voor 1 uur in de koelkast 
  7. Verwarm nu de oven voor. Doe dit op 180 graden
  8. Bekleed ondertussen de bakvorm met wat bakpapier. Zorg ervoor dat het bakpapier goed op zijn plek blijft zitten
  9. Leg nu het deeg in deze vorm. Zorg ervoor dat het deeg helemaal glad is. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een lepel
  10. Doe nu het ei in een bakje. Klop het ei las en pak dan een kwastje. Je kunt met het kwastje de bovenkant van het deeg insmeren met ei
  11. Pak nu een mes. Snij een leuk patroon in het deeg. Meestal kies je voor een ruitpatroontje bij boterkoek 
  12. Zet nu de koek in de oven. Deze moet ongeveer 35 tot 40 minuten in de oven. Hou de boterkoek tussendoor goed in de gaten
  13. Is de koek goudbruin? Dan haal je hem uit de oven. Laat hem minimaal 4 uur afkoelen
  14. Nu kun je hem in stukjes snijden en serveren!
Was dit een lekker recept?

Meer recepten

Maak een gratis account

Duizenden mensen zoals jij genieten al van onze gratis recepten

Maak een account