Indonesische bami goreng

Door
op om 12:01
Score: 100% met 18 stemmen - stem ook!
Iedereen eet wel eens bami van de Chinees. Als je niet zo van afhaalchinees houdt, is het lekker om een keer de authentieke bami te proberen. Officieel gezien noemen ze dit gerecht in Indonesië mie goreng, maar in Nederland kennen we het beter als bami goreng. Het is een heerlijke combinatie van hartige, zoete, zoute en een beetje pittige ingrediënten. Dit gerecht klinkt misschien als veel werk, maar ik kan je garanderen, het is de moeite waard!

Het verschil met bami van de Chinees

Er zit een groot verschil tussen bami goreng en de bami die je bij de Chinees kunt krijgen. De bami van de Chinees is vooral gewoon gewokte noedels zonder dat er echt een sausje doorheen zit. Echte bami heeft een lekker sausje die typerend is voor het gerecht. 

Ingrediënten vervangen

Het is niet nodig om dit recept tot op de punt te volgen. Je kunt verschillende ingrediënten vervangen, waardoor het wat meer naar je eigen smaak wordt. Als je niet zo van pittig houdt, kun je geen chili gebruiken of de sambal weg laten. Voor de smaak is het wel aan te raden om een klein beetje sambal te gebruiken. 

Als je geen zin hebt in kip, kun je ook garnalen gebruiken. Voor een vegetarische/veganistische optie kun je tofu of tempeh gebruiken. Hierbij moet je de oestersaus wel vervangen voor een vegan oestersaus. 

De meeste ingrediënten zijn zo in de supermarkt te vinden. Donkere sojasaus kan soms lastiger zijn om te vinden. Als je het niet kunt vinden, kun je dit vervangen voor normale sojasaus, al maakt dit een groot verschil voor de kleur van de noedels. 

Als je geen zakje met jullienne wortels kunt vinden, kun je deze ook zelf snijden. Je snijdt de wortel namelijk in dunne stokjes. Het is wel belangrijk om de wortel zo dun mogelijk te snijden, zodat deze gaar wordt tijdens het wokken. 

Het is erg lekker om deze bami te eten in combinatie met simpele plakjes komkommer of lekkere kroepoek. 

Met meer (of minder) personen? Pas het recept aan:

Ingrediënten

Ingrediënten voor de bami:
  • 500 gram eiermie
  • 2 kipfilets
  • 1 zakje jullienne wortel
  • 1/4 chinese kool
  • 1 grote shalot (of ui)
  • 3 bosuien
  • 3 grote eieren
  • 5 el neutrale olie
  • evt. 1 chili als je van pittig houdt
Ingrediënten voor de saus:
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 el ketjap manis
  • 2 el oestersaus
  • 1 el donkere sojasaus
  • 1 el sambal oelek
Topping:
  • Extra bosui
  • Gefrituurde uitjes
  • Taugé

Recept

  1. Snij de kool, bosui en shalot in fijne reepjes en de kip in plakjes. Kluts de eieren in een bakje en voeg hier wat zout aan toe. Snij of pers de knoflook zo fijn mogelijk. Voeg alle ingrediënten van de saus toe aan een bakje en mix dit goed door elkaar
  2. Zet een pan met ruim kokend water op het vuur en voeg hier een flinke snuf zout aan toe. Kook hier de mie in tot het bijna gaar is. Giet dit af en spoel het kort af met koud water om te voorkomen dat de noedels gaan plakken
  3. Zet een wokpan op hoog vuur en voeg hier 2 el olie aan toe. Voeg de geklutste eieren toe aan de hete pan en bak dit als een soort omelet. Als het ei gebakken is, haal je dit uit de pan en snij je het in dunne reepjes
  4. Voeg de resterende 3 el olie toe aan de hete wokpan en bak de kip tot het bijna gaar is
  5. Haal de kip uit de wokpan en leg dit even apart in een bakje. Voeg vervolgens de shalot en de helft van de bosui toe aan de pan en bak dit tot het licht bruin begint te worden. Voeg hierna de wortel en de kool toe en bak dit 1 tot 2 minuten
  6. Voeg de kip samen met de gekookte noedels toe en bak dit 1 minuut. Voeg hierna de saus en de gesneden omelet toe. Mix dit goed door elkaar en bak het nog 1 tot 2 minuten tot de saus alle noedels en ingrediënten coat. 
  7. Top de bami af met gefrituurde ui, het groene gedeelte van de bosui en/of tauge en geniet van je heerlijke authentieke bami!
Was dit een lekker recept?

Meer recepten

Maak een gratis account

Onze leden kunnen recepten bewaren voor later en krijgen (indien gewenst) als eerste onze nieuwste recepten in hun mailbox.