Gehaktballen

Door
op om 10:19
Score: 100% met 15 stemmen - stem ook!
Er zijn vele verschillende soorten vlees die je bij je aardappels kan eten. Een erg grote favoriet is een gehaktbal. Gehaktballen zijn onder de meeste mensen echt geliefd. Hoe leuk is het dan om zelf gehaktballen te maken? Op die manier maak je ze helemaal naar je eigen smaak, zodat je zeker weet dat je ervan gaat genieten. Het is ook nog eens makkelijk om te maken. 

Hoe maak je gehaktballen?

Gehaktballen kun je op een vrij eenvoudige manier maken. Zodra je ze gemaakt hebt, kun je ze ook direct bakken. Op die manier heb je binnen een uurtje zelfgemaakte gehaktballen op tafel staan. Dit is natuurlijk ideaal, want het duurt helemaal niet zolang om deze ballen te maken. Dit kun je meestal wel redden voordat het te laat is om te eten. 

Natuurlijk kun je het vlees nog extra kruidig maken wanneer je dit wilt. Ik heb het recept zo gemaakt, omdat ik dit het lekkerst vindt. Bekijk daarom zelf even wat je lekker vindt en hoe je dit het beste vorm kunt geven. Zo maak je het recept helemaal naar je eigen zin. Uiteraard is het wel verstandig om rekening te houden met de mensen die mee-eten. 

Deze gehaktballen kun je serveren met aardappels. Ik vind gebakken aardappels erg lekker, maar je kunt ze uiteraard ook eten met gekookte aardappels. Het is goed om te kijken wat jezelf het lekkerste vindt. Zo kun je ook stamppot maken en hier een gehaktbal bij eten. Dat is natuurlijk een overheerlijk Nederlands gerecht. 

Met meer (of minder) personen? Pas het recept aan:

Ingrediënten

  • 400 g half-om-half gehakt
  • 1 kleine ui
  • 1 ei
  • 1 snee witbrood
  • 50 ml halfvolle melk
  • 4 el paneermeel
  • 25 ongezouten roomboter
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl zout 

Recept

  1. Begin met het brood. Snij de korstjes van het brood af en leg dit op een wat dieper bord. Hier kun je dan op een eenvoudige manier de melk bij schenken. Het bord moet wel diep zijn, want anders loopt de melk van het bord af
  2. Laat dit even 2 minuten goed weken, zodat het brood de melk op kan zuigen. Je kunt ondertussen het gehakt in een kom doen en hier het ei bij kneden
  3. Knijp dan het brood uit en meng dit met de geraspte ui, zout en nootmuskaat. Voeg ook nog even wat peper toe als je hiervan houdt
  4. Kneed dit allemaal door het gehakt heen. Het is de bedoeling dat het echt samen gaat komen. Dit gehakt verdeel je dan op een makkelijke manier in 4 porties
  5. De 4 porties moeten nu een ronde vorm krijgen. Rol ze daarom met vochtige handen als ballen, zodat je echte gehaktballen krijgt
  6. Pak het paneermeel en doe dit weer in een diep bord. Hier kun je de gehaktballen doorheen rollen. Zorg ervoor dat alle kanten van de ballen goed bedekt zijn met het paneermeel
  7. Haal dan nu een pan tevoorschijn. Doe hier wat boter in en laat dit even warm worde. Daarna kun je de ballen er op een eenvoudige manier inleggen
  8. Laat de ballen mooi bruin gaar worden. Je moet ze eerst goed bakken om dit voor elkaar te krijgen
  9. Keer ze dan regelmatig voorzichtig om en draai het vuur helemaal laag. Laat de gehaktballen dan ongeveer 25 minuten op het vuur staan. Voeg er wat water aan toe en keer ze regelmatig om
  10. Haal de gehaktballen nu van het vuur en serveer ze met stamppot of gebakken aardappels. 


Was dit een lekker recept?

Meer recepten

Maak een gratis account

Onze leden kunnen recepten bewaren voor later en krijgen (indien gewenst) als eerste onze nieuwste recepten in hun mailbox.