Witlof met ham en kaas
Door
Marijn
op
om 13:42
Score:
100%
met 67 stemmen
- stem ook!
Ben je op zoek naar een lekker gerecht die binnen een mum van tijd op tafel kunnen staan? Dit gerecht met witlof, ham en kaas is dan ideaal. Door de witlof te combineren met heerlijke aardappelpuree, ham en kaas krijg je de lekkere Hollandse combinatie.
De beste techniek voor de witlof
Veel mensen hebben last van de hoeveelheid vocht die er uit de witlof komt tijdens het bakken. Het probleem hiervan is dat je een zompig eindresultaat krijgt. Dit is minder lekker dan goede aardappelpuree voor dit gerecht.
Daarom kun je de witlof het beste eerst koken voordat je het in de ovenschaal doet. Op die manier trekt een deel van het vocht alvast uit de witlof. Dit zorgt er vervolgens voor dat een groot deel van het vocht niet ophoopt in de ovenschaal.
Daarom kun je de witlof het beste eerst koken voordat je het in de ovenschaal doet. Op die manier trekt een deel van het vocht alvast uit de witlof. Dit zorgt er vervolgens voor dat een groot deel van het vocht niet ophoopt in de ovenschaal.
Met meer (of minder) personen? Pas het recept aan:
Ingrediënten
- 4 stronken witlof
- 1 kg aardappelen
- 175 gram geraspte kaas
- 8 plakjes ham
- 40 gram roomboter
- 350 ml melk
Recept
- Schil de aardappelen en snij de witlof stronken door midden. Verwarm vervolgens de oven voor op 180 graden
- Zet twee pannen met kokend water op het vuur en voeg hier een flinke snuf zout aan toe
- Kook de aardappelen tot ze gaar zijn en laat de witlof 15 minuten lang gaar koken
- Pureer de aardappelen met een stamper en voeg de melk, boter en een snuf zout toe. Mix dit goed tot je een gladde puree krijgt.
- Wikkel iedere gehalveerde witlof in een plakje ham. Leg dit vervolgens in een ovenschaal en doe hier de helft van de kaas overheen.
- Voeg vervolgens de aardappelpuree toe aan de ovenschaal en strijk dit glad. Doe hier de andere helft van de kaas overheen.
- Plaats de ovenschaal nog 25 minuten in de oven en serveer warm.
- Geniet van je heerlijke witlofschotel!