Kippensoep

Door
op om 11:20
Score: 100% met 48 stemmen - stem ook!
Persoonlijk ben ik echt dol op soep. Vooral kippensoep is een favoriet. Het voordeel is ook nog eens dat het niet al te moeilijk is om te maken. Je hebt er wel even wat tijd voor nodig, maar dan heb je wel een heerlijke maaltijd op tafel staan. In totaal duurt dit recept 2 en half uur, maar 2 uur daarvan laat je de soep lekker staan. Je hoeft er dus niet de hele tijd bij te blijven. Dat is onnodig. 

Hoe maak je kippensoep?

Kippensoep maken is absoluut niet lastig. Er zijn allerlei recept voor te vinden, maar persoonlijk hou ik het meest van dit recept. Dit recept is niet al te duur, maar je krijgt er wel voldoende voedingsstoffen uit. Ik gebruik 2 kippenbouten, maar je kunt natuurlijk ook een ander stuk kip gebruiken voor de kippensoep. Het ligt er maar net aan wat jezelf lekker vindt om te gebruiken. Hier kun je zelf altijd even naar kijken. 

Verder zijn de andere ingrediĆ«nten niet zo duur. Alleen kip is wat prijzig. Gelukkig kun je ook kip in de aanbieding halen. Op die manier voorkom je dat je teveel uit gaat geven.  Je wilt namelijk een overheerlijke maaltijd, maar je wilt niet dat je hier veel te veel voor moet uitgeven. Gelukkig hoeft dat voor dit recept ook niet. Je kunt bij dit recept ook oude restjes van je kip gebruiken die je misschien niet meer op gaat eten. 

Ben je vegetarisch? Dan is dit recept niets voor jou. De soep wordt namelijk gemaakt met normale kip en niet met kip vervanger. Kip vervanger is vast wel verkrijgbaar voor in de kippensoep, maar dit geeft altijd toch een andere smaak. Daarom is het goed om even een vegetarisch recept op te zoeken als het een vleesvrij recept moet zijn. 

Met meer (of minder) personen? Pas het recept aan:

Ingrediënten

  • 2  kippenbouten
  • 2 takjes tijm
  • 1 middelgrote ui
  • 1 prei
  • 200 g winterpeen
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 50 g vermicelli
  • 1 citroen
  • 1 gedroogd laurier blaadje
  • 15 g peterselie
  • 15 g selderij
  • 2 stukje gedroogde folie
  • 1.5 l water

Recept

  1. Begin met het snipperen van de ui voor de kippensoep. Daarna kun je de prei schoonmaken en ook de prei in ringen snijden. Dit kunnen gewoon behoorlijke ringen zijn, dat maakt verder niet uit
  2. Schil daarna de wortel en snij de wortel in kleine plakjes. Zorg ervoor dat het niet te dikke plakjes zijn, anders duurt het wat langer voordat de wortel gaar is
  3. Maal nu de peperkorrels fijn door met een vijzel aan de gang te gaan. Zorg ervoor dat de pepers echt zo klein mogelijk worden gemaakt
  4. Snij nu de peterselie en de selderij fijn. Je kunt zelf even kijken hoe groot je dit wilt hebben voor in je soep
  5. Pak nu een grote soeppan en leg hier alvast de 2 kippenbouten in. Daarna voeg je gewoon alle groenten, de pepers en de tijm toe
  6. Voeg dan 1/3 van de peterselie en selderij toe. Als laatste voeg je de laurier en folie toe in de pan. Dan moet je pan dus al aardig vol zitten. 
  7. Schenk het water erbij en breng het water met alles erin goed aan de kook. Het is nu de bedoeling dat dit je bouillon wordt
  8. Laat de bouillon 2 uur zachtjes koken. Dit kun je het beste doen met een deksel op de pan en op laag vuur
  9. Haal na die 2 uur de kippenbouten uit de pan en leg ze op een bord. Zo heb je hier geen last van als je de bouillon gaat zeven
  10. Maak een theedoek wat vochtig en leg deze in de zeef. Zeef de bouillon dan op een eenvoudige manier boven de pan. Zo heb je alleen de bouillon nog over
  11. Haal nu het vel van de kippenbouten af en pluk al het vlees van de bouten af. Dit kun je eenvoudig met twee vorken doen als je dit niet met je handen wilt doen
  12. Nu kun je de bouillon weer opnieuw verwarmen en dep dan het vet met keukenpapier van de bouillon af wanneer er wat vet bovenop ontstaat
  13. Voeg dan het kippenvlees weer toe en dan de vermicelli. Je kunt de vermicelli eventueel verkruimelen als je wat kleinere stukjes wilt hebben
  14. Kook de vermicelli zoals je altijd doet tot het gaar is dit roer je dan op een handige manier allemaal door elkaar heen
  15. Vervolgens roer je de rest van de peterselie en selderij door de soep heen. Zo komt de soepsmaak echt samen
  16. Pers de helft van een citroen uit boven de pan, zodat er een frisse smaak aan komt te zitten
  17. Breng dan de kippensoep op smaak met peper, zout en eventueel met nog wat extra citroensap
  18. Nu kun je de kippensoep serveren. De soep is goed voor minimaal 4 personen
Was dit een lekker recept?

Meer recepten

Maak een gratis account

Onze leden kunnen recepten bewaren voor later en krijgen (indien gewenst) als eerste onze nieuwste recepten in hun mailbox.