Kerststol

Door
op om 17:00
Score: 100% met 37 stemmen - stem ook!
Kerst komt er weer aan. Wat is het eerste waar je dan aan denkt? Aan eten natuurlijk. Een kerststol kan dan niet ontbreken. Dit heerlijke brood doet het altijd goed bij de mensen. Het is zeker lekker om het zelf te maken. Dit is vaak veel lekkerder dan een brood uit de supermarkt. Het is dus zeker leuk om te kijken hoe je dit brood kunt maken. Zo heb je wat te doen tijdens de dagen voor kerst. 

Hoe maak je een kerststol?

Het maken van een lekkere kerststol is niet makkelijk. Er komt een hoop bij kijken. Zo moet dit brood twee keer rijzen. Het duurt best lang voordat hij klaar is. Daarom is het goed om te kijken hoe het precies moet. Met dit recept proberen we het zo duidelijk mogelijk te maken. Zo heb je binnen vier uur een kerststol op tafel staan. 

Deze stol is met spijs, maar dit kun je achterwegen laten. Het ligt er maar net aan of je dit lekker vindt of niet. De vruchten die in het brood gaan zijn ook aan te passen. Het ligt er maar net aan wat je lekker vindt. Het is dus goed om hier zelf even naar te kijken. 

Als je dit brood wilt maken, is het aan te raden om op tijd te beginnen. Zorg ervoor dat je de tijd hebt. Zo wordt het brood het lekkerst. Je moet niet haasten tijdens het maken van de kerststol. Dit zou zonde zijn van dit lekkere recept. 

Met meer (of minder) personen? Pas het recept aan:

Ingrediënten

 • 375 g bloem
 • 80 g boter
 • 1 ei
 • 160 ml melk
 • 10 g gist
 • 70 g lichte basterdsuiker
 • 125 g rozijnen
 • 300 g spijs
 • 50 g amandelen
 • 50 g hazelnoten
 • 50 g gedroogde abrikozen 
 • 125 g gedroogde cranberries
 • 2 el sinaasappelrasp
 • 1 tl koekkruiden
 • 7 g zout

Recept

 1. Pak alle vruchten die je hebt. Deze ga je weken. Dit zijn de rozijnen, cranberry's en abrikozen. Doe dit in een kom. Voeg hier lauw water bij. Laat dit minimaal 15 min staan. 
 2. Giet het water uit de bak. Gooi de vruchten op keukenpapier. Laat ze goed drogen door de lucht. Meerdere uren is het beste. 
 3. Hak alle noten. Voeg de noten en vruchten samen. Doe dit zodra de vruchten gedroogd zijn
 4. Nu ga je het deeg maken. Voeg alles samen in een kom: bloem, lauwe melk, gist, basterdsuiker, zout, ei en koekkruiden. Mix dit goed door elkaar. Mix dit goed ongeveer 8 min
 5. Voeg nu de boter steeds in kleine klontjes toe. Doe dit echt in kleine klontjes tot alles er in gemengd is
 6. Laat het goed samen komen tot het een vlies deeg is. Dan laat je het deeg 15 min rusten
 7. Voeg dan de noten en vruchten toe. Kneed dit allemaal er goed doorheen. Dit voelt als veel, maar door goed te kneden komt alles goed
 8. Pak nu een grote kom. Vet deze goed in met olie. Maak een bal van het deeg en leg hem in het midden van de kom. Zorg ervoor dat alle kanten wat olie bevat
 9. Dek de kerststol af. Laat hem 60 min rijzen 
 10. Ondertussen pak je spijs. Dit doe je samen met een half ei en sinaasappelrasp. Kneed dit goed samen. Rol het nu tot een rol voor in de stol
 11. Pak het deeg naar 60 min. Smeer het aanrecht in met olie en leg het deeg erop. Druk alle lucht ui het deeg. Laat hem dan weer 20 minuten liggen. Maak hem wel eerst een bol
 12. Nu ga je het deeg uitrollen. Maak een ovale lap van ongeveer 2 cm dik. De randen moeten net wat dikker zijn
 13. Leg de spijs in het midden. Vouw de bovenkant goed dicht. Overlap de bovenkant met de onderkant. Druk het wat aan, zodat het goed blijft zitten. 
 14. Pak de stol op en draai hem om. Leg hem ondersteboven op de bakplaat. Leg er wel wat bakpapier onder. Dek hem daarna af. Laat hem 45 min staan
 15. Verwarm ondertussen de oven voor op 180˚C
 16. Na het rijzen zet je de kerststol in de oven. Doe dit voor 20 min op 180˚C. Bak hem daarna nogmaals 15 á 20 min op 160˚C. 
 17. Controleer of de stol gaar is. Haal hem dan uit de oven. 
 18. Zet de kerststol direct op een rooster. Na 10 min afkoelen kun je er wat boter overheen doen. Daarna wat poedersuiker. Nu kun je de stol serveren.
Was dit een lekker recept?

Meer recepten

Maak een gratis account

Onze leden kunnen recepten bewaren voor later en krijgen (indien gewenst) als eerste onze nieuwste recepten in hun mailbox.