Goulash recept
Door
Dominique
op
om 19:07
Score:
100%
met 1245 stemmen
- stem ook!
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, deel ik direct één van mijn favoriete Goulash recepten. Dit recept is eenvoudig te maken en staat in minder dan 3 uur op tafel! Uiteraard horen we je denken 3(!) uur? Dat klopt, dat is de tijd die het vlees nodig heeft om volledig te garen. Dus heb jij zin in een overheerlijk Goulash? Wacht dan niet te lang en ga aan de slag met dit heerlijke Goulash recept!
Waar komt Goulash vandaan?
Het goulash recept is van oorsprong afkomstig uit Hongarije, en het kan als stoofschotel worden gegeten of als soep. Tussen die twee is niet echt een verschil te bespeuren, behalve in de textuur van het gerecht. Beide goulash recepten worden vaak gezien als één recept, waarbij er simpelweg in de soep meer vocht zit. Zoals je kunt raden is de soep dus een stuk dunner, maar wordt bijvoorbeeld ook in Oostenrijk en Duitsland erg vaak gegeten. Toch zitten er wel wat nuance verschillen tussen de recepten.
Kenmerkend voor goulash is eigenlijk vooral dat het een aantal uren duurt om te bereiden, maar dat maakt het nou net zo lekker. Door het langdurig stoven van het rundvlees, je kunt goulash vanzelfsprekend ook klaar maken met andere vleessoorten, wordt het vlees boterzacht. Vaak wordt dan runderlappen of draadjesvlees gebruikt voor de goulash.
Kenmerkend voor goulash is eigenlijk vooral dat het een aantal uren duurt om te bereiden, maar dat maakt het nou net zo lekker. Door het langdurig stoven van het rundvlees, je kunt goulash vanzelfsprekend ook klaar maken met andere vleessoorten, wordt het vlees boterzacht. Vaak wordt dan runderlappen of draadjesvlees gebruikt voor de goulash.
Meestal wordt goulash met rundvlees gemaakt en dat is ook wel de variant die hier het meest bekend is. Ook in de goulashsoep gebruiken we meestal rundvlees.
Maar je kunt het gerecht ook bereiden met schapenvlees, varkensvlees en vis. Vaak wordt er dan een witvis gebruikt, deze is vrij neutraal van smaak en dus is deze variant wat pittiger.
Het gerecht is erg populair in de rest van Europa en dus hebben verschillende landen er een eigen variant op gemaakt. Maar de basis blijft eigenlijk voor bijna elke goulash hetzelfde.
Het is een recept dat vooral veel tijd nodig heeft, in welke variant dan ook. Niet zo zeer de tijd die je nodig hebt om alles klaar te maken, want dat valt ontzettend mee.
Maar het stoven, goulash wordt ook wel een stoofschotel genoemd, neemt veel tijd in beslag. En dat is, zoals zojuist al geschreven, om het vaak toch wat stugge rundvlees boterzacht te krijgen. Gebruik je vaker draadjesvlees dan ken je dit langdurige stoven.
Wat kun je allemaal bij dit Goulash recept eten?
Je kunt er van alles bij eten, het is maar net wat je lekker vindt. Sommige mensen vinden het heerlijk met puree of gewoon een losse gekookte aardappel, terwijl een ander het juist overheerlijk vindt met rijst.
Of je houdt het een beetje licht en eet er wat stukjes stokbrood bij. Of een verse salade.
En het lijkt misschien een beetje vreemd, maar een lekker bakje friet met daarover heen een flinke soeplepel goulash en een flinke klodder mayonaise. Probeer het eens uit, je zult niet teleurgesteld worden.
Als je het echt heel erg makkelijk wilt doen, dan koop je een kant-en-klaar kruidenmix in de supermarkt. Hier zit dan alles in om een goede pan goulash te maken. Als je nou een keer snel goulash wilt maken omdat je weinig tijd hebt, vervang het rundvlees dan gewoon door kip.
Zorg er wel voor dat je goed en mals vlees koopt, want helaas zit daar nog wel eens verschil in als je het vlees in de supermarkt koopt. Vlees met niet te veel vet er aan in ieder geval, hoewel de echte Hongaarse goulash mag altijd best een randje vet aan het vlees hebben.
Dat kun je natuurlijk zelf doen, maar zonder vet aan het vlees wordt elk goulash recept toch een beetje minder zwaar.
Extra tips!
- Gebruik om goulash te maken, bij voorkeur een diepe braadpan. Daarin kan het gerecht lekker gaar stoven.
- Wat de kleur van de paprika betreft, dat maakt eigenlijk niet veel uit. Hoewel origineel altijd rode paprika gebruikt wordt, die doorgaans een beetje zoeter is.
- Wat paprikapoeder betreft, gebruik bij voorkeur niet het zoete paprikapoeder. Overigens kun je, als je het liever wat scherper hebt, ook wat cayennepeper toevoegen.
Met meer (of minder) personen? Pas het recept aan:
Ingrediënten
- 500 Gram Rundvlees
- 1 Paprika
- 2 Uien
- 1 Blikje Tomatenpuree
- Bouillonblokjes
- Goulashkruiden
- Paprikapoeder
- Karwijzaad
- Peper en zout
Recept
- Je begint met het fruiten van de ui en de paprika en ook de andere kruiden.
- Zodra je dit hebt gedaan kan het vlees erbij, dat je wel even goed hebt gekruid met peper en zout.
- Daarna kan de bouillon erbij en bij een stoofpot als deze horen ook altijd een paar laurierbladeren, dus die gaan er ook vrolijk bij.
- Dan gaat de deksel op de pan en heb je er eigenlijk zo’n drie uur lang geen omkijken naar. Heel af en toe het deksel optillen om te kijken of alles nog in orde is.
- Zo af en toe eens even roeren om te zorgen dat de boel niet aankoekt.
- Als de saus teveel indikt, kan er altijd nog wel een beetje water bij. Als het zo goed als klaar is, even goed proeven en dan eventueel nog wat extra zout en peper toevoegen. Natuurlijk eet je goulash niet alleen.